Barnens första dagar på dagis…

I måndags var det då dags för inskolning på dagis på Malta. Vi har ju då valt Happy Kidz Child care center vilket ligger ungefär 1,5 kilometers promenad efter strandpromenaden från där vi bor.

Vi lämnade in barnen vid 08.30 och det gick så bra så jag och Daniel satte oss nere på caféet som är anslutet till Mc Donalds i Spinola Bay, Mc Café (som för övrigt har världens godaste – och största – cappuccino för bara 2 euro) och åt en stadig frukost, sedan gick jag tillbaka och hämtade barnen och det hade inte varit några problem så igår började de på riktigt. Fyra timmar per dag, fem dagar i veckan.

Många privata dagis här har både uniform och terminsavgifter, avgifterna brukar ligga på ungefär samma som vi betalar i Sverige, något högre, men då ingår ingen mat och det är oftast tidsbegränsat på förmiddagen, vill man ha extra timmar på eftermiddagen får man köpa till det själv. Så funkar det inte på det här dagiset, utan det är öppet mellan 07.30-16.30 och så köper man de timmar man vill ha, i förväg. Man har inte heller någon uniform utan man får komma med barnen som de är. En timme kostar 1.65 euro (lite drygt 14 kronor) per barn.

Det är väl synd och skam att säga förskola om just det här dagiset, de har ingen arbetsplan eller läroplan, men jag tycker inte det gör så mycket. Från 3 års ålder kan man sätta barnen i den lokala kindergarden som hör till skolorna, då är det mer strikt och mer som klasser, men som sagt, just nu känner jag att det viktigaste för mina barn är att lära sig engelska i lugn och ro med trygg personal och det verkar som att de kommer att lära sig det här.

Det jag saknar här på ön är dock utetänket, dagis har en uteterass som barnen får leka ute på om de vill men att gå ut med barnen, till exempel till stranden och plocka snäckor, eller typ som mulleskolan som våra femåringar får gå på i Sverige, sådant gör man inte här, utan man håller sig bakom dagis skyddande dörrar. Beror kanske på regler, vad vet jag, men just det där utetänket tror jag att en svensk förskola och skola skulle täcka upp ordentligt. Det är viktigt anser jag.

Vi kommer faktiskt framåt med svenska skolan, möte ikväll för att gå igenom saker till stormötet med företagen imorgon.

Den här veckan börjar också engelskakurserna för barn i Svenskklubben, vi är anmälda. Jag tycker det är jätteviktigt att barnen lär sig ordentlig engelska, var ju liksom en av anledningarna till att vi flyttade hit, så den här terminen är fullspäckad med dagis, dans, engelska och målarkurs. Härligt. Nästa termin ska vi försöka sätta Amanda på balett och Carl på fotboll, och ja, de har valt det själva, men tror det är utmärkt för Carls motorik som inte är sådär jättebra att komma igång med något. Men först som sagt – ska de lära sig språket ordentligt.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s