Utflykt till Ghajn Tuffieha

Idag tog vi återigen en utflykt. Denna gång till Ghajn Tuffieha som är nästan lika vackert som Dingli cliffs. Vi tänkte bada, men struntade i det, varken vi eller barnen var sugna på badet så istället vandrade vi lite i bergen vilket var väldigt trevligt. Man har från den ena bergskammen utsikt över två stränder. Ghajn Tuffieha som är Daniels favorit men inte så barnvänlig då det ofta är mycket vågor, dessutom får man gå ner för 1000 trappsteg för att komma till stranden, och Golden Beach, betydligt mer barnvänlig men det är också många fler turister som har hittat den stranden då den är en av de mest välbesökta på Malta.

Ghajn Tuffiehautflykt1 utflykt2 utflykt3 Golden Bayutflykt4 utflykt5 utflykt6 Trapporna ner till Ghajn Tuffieha

utflykt7

Vid Ghajn Tuffieha finns också en mindre olivodling som kallas fredspark. Man anlade denna mindre park för att hedra de män (för jag tror inte det var en enda kvinna med) som har jobbat för freden runt om i världen. Att det blev en olivträdspark har sin naturliga förklaring i att olivträden ses som en fredssymbol över hela världen. Här finns det därför skyltar som beskriver hur man odlar oliver på bästa sätt och även skyltar som berättar om alla dessa män. Väl värt ett besök och jag har i alla fall lärt mig ett och annat om olivträd idag.

Peace1 peace2 peace3 peace4 peace5 peace6 peace7 peace8 peace9 peace10 peace11 peace12Sedan tog vi bussen tillbaka, i Mosta var Amanda så kissnödig att hon bara måste kissa på sig, så vi hoppade av bussen utanför staden för att leta på toaletter. Hamnade på ett ålderdomshem – vilket var en mycket intressant upplevelse för mig som jobbat med äldre i Sverige och kommer fortsätta göra gästspel på samma ställe. Här var det vakter som vaktade utanför. Alla vårdbiträden som skjutsade omkring pensionärerna hade typ sjuksköterskekläder på sig, jag fick inte följa med in på toaletten utan Daniel och Amanda blev förvisade till toan av en vakt och jag fick sitta ner med en annan vakt. Däremot fanns det en receptionist som vilket hotell som helst. Total kontroll av de gamla och av oss. Dörrarna måste vara låsta och stängda. Känslan av ett fängelse infann sig lite faktiskt och även om vården fått mycket skit i Sverige vet jag inte om det är bättre att hålla gamla människor inlåsta som det var här.

Sedan gick vi in till katedralen där vi gick runt och tittade, Maltas tredje största till storleken har jag hört.

Mosta vymosta1 Ett ålderdomshem. Syns det?mosta2 mosta3 Mostas katedralmosta4 mosta5 mosta6 mosta7

Äh va fan, malteserna är sjukt hjälpsamma så det är klart man ställer upp när de frågar om hjälp..

mosta8Sedan stannade vi på vägen hem i Msida och åt fish and chips. Det var väl allt. Nu är jag ensam. Borde plugga men har ingen riktig energi till det. Barnen sover. Daniel är ute med en kompis och tar en öl. Själv är jag hemma som sagt och dricker ett glas vin. Trevlig lördag på er 🙂

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s