Hästliv på Malta

…och fått en spekulant på fölungen efter Time On. Känns sådär. Samtidigt – vad ska jag med fölen till egentligen?

Ikväll är det travet som gäller tror jag. Säsongen startade förra fredagen och flera svenska hästar startar ikväll.

Ungefär 100 svenska hästar exporteras till Malta från Sverige varje år för att avsluta sin karriär på Malta. Rent generellt sett har de flesta hästar det väldigt bra här, sedan finns det förstås de som inte ska ha häst här också, liksom i Sverige. Ser man det däremot ur svensk synvinkel så har hästarna en bedrövlig tillvaro. Vi är i Sverige vana med att våra hästar har stora hagar att röra sig i alla dagens timmar, att de har fri tillgång på stråfoder många gånger och inom travet har vi världens renaste sport som är i princip fri från doping även om det finns undantag.

Så är det inte riktigt här, men malteserna älskar sina hästar och behandlar dessa oftast bättre än sin fruar och barn ;-). De hästar jag har sett har alla fått gå i hagar, om än ensamma och om än i ganska små hagar varje dag. Just hagvistelsen tycker många av oss svenskar är den stora punkten till att hästarna inte skulle ha det bra på Malta…

Det är så himla lätt att döma som en vanlig skogsryttare från Sverige som har sina hästar för skojs skull. Man ska dock ha i åtanke att:

  • Det är 30 grader och däröver varmt merparten av året vilket gör att många hästar står inne i sandstensstallen (och så är det ju även i Sverige, hästar står ju gärna inne på lösdriften och tar skydd för solen om de har möjlighet).
  • Många hästar i Sverige står faktiskt på box förutom när den rids också. Det gäller framförallt elitens hästar i hoppning och dressyr vad jag har märkt.
  • På många trav och galoppbanor har hästarna visserligen utevistelse, men mycket begränsad sådan i sandpaddockar. Solvalla till exempel har väl inga hagar alls nu för tiden…
  • Jag har jobbat med galoppörer i både England och Irland och varit på praktik i Frankrike. På inget av de ställena jag var på hade hästarna utevistelse mer än någon enstaka timme på söndagar. Och, om de blev skadade. Då släppte man hästen i hage i ett halvår nästan vind för våg istället.

Malta är knappast ensamma i världen att inte släppa ut sina hästar i stora hagar. Jag tror att dessutom de flesta malteser hade varit positiva till att släppa ut hästarna om möjligheten bara hade funnits men det är väldigt begränsat med plats här och tyvärr finns inte den…

Jag hade inte haft problem med att sälja min häst till Malta, har mött otroligt kärleksfulla människor här som både kan häst och ger de allt de har möjlighet till. Däremot finns det några jag aldrig skulle sälja till heller. Precis som i Sverige.

Svenska Royal Pointer är i fint skick efter några år på ön. Startade senast i somras och drar även turistvagnar i Valetta.hästlivmalta1

Promenadträning i olivlundarna i slutet av mars…
hästlivmalta2 Skönt med en simtur när graderna kryper upp mot 40 på sommaren… hästlivmalta3 Så här har några travare det på ön.hästlivmalta4 På travethästlivmalta5 Även galopp anordnas. Dessa hästar importeras från England, Irland och Frankrike framförallt.hästlivmalta6 Lite trångt i Marsa så stallen har byggts i husen… Hästarna verkar dock rätt nöjda med det.hästlivmalta7

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s