Kindergarden…

Var på ett besök på dagis igår och ställde barnen i kö. Det var färgglatt och ljust men VÄLDIGT mycket barn på liten yta (de har lite problem med bra lokaler här antar jag). Hur som helst, nu ska ju barnen bara vara där i så fall från 09 till 12 och det kanske de kan stå ut med mycket barn på liten yta i alla fall.

Amanda ska enligt rykten få börja kindergarden 1, vet inte om det stämmer för alla har sagt att hon är för liten för det, att man måste vara fyra för att få börja den lokala skolans kindergarden, men jag ska kolla det lite noggrannare för det hade underlättat att ha henne gratis där (där har man dock skoluniform redan i kindergarden så dessa kostnader tillkommer). Det nursery vi var och tittade på igår får man nog säga vara ett riktigt DAGIS. Det vill säga som det var förr i tiden innan man skulle kalla det förskola i Sverige – barnen kommer dit, leker, och åker hem. Ingen läroplan eller så.

Det är väl dock det Carl och Amanda behöver, få leka med jämnåriga och lära sig engelskan. Det här nurseryt  har barn från Tyskland, Ryssland, Frankrike och Italien förutom malteser och de använder enbart engelska då fler och fler kindergardens har gått över till att prata engelska helt och hållet med barnen. Maltesiskan får barnen både hemma och på lektionerna i skolan säger de så alla barnen får istället en riktigt engelsk grund att stå på till skolan, och det är inga problem för små barn, de pratar engelska flytande på ett par månader.

Nåväl. Kostnaden är 365 euro per barn och termin. Tyckte det lät mycket först men insåg att det är samma som vi betalar i Sverige (även om Amanda blivit tre år och ska, enligt lag, gå gratis, vilket Hedemora kommun inte följer som med så mycket annat).

Hur som helst, så här ser det ut på ett kindergarden på Malta:

kindergarden

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s