Börja tänka på maltesisk skola för Amanda

Sorry för ett sent blogginlägg. Jag har fått lite nya uppgifter av företaget jag jobbar för på frilans, mer copywriter uppgifter som kräver sin skribent eftersom jag inte har den riktiga utbildningen till detta, men det verkar skoj så jag undrar om jag inte ska kolla upp möjligheterna att söka någon sådan utbildning nästa termin. Marknaden är rätt fri på det mesta man tar sig till här på Malta, så det är helt ok att kalla sig copywriter, mäklare eller vad man vill utan utbildning. Kanske skulle skriva hjärnkirurg på mitt CV 😛

Det är varmt om dagarna nu, idag mätte vi till 44 i skuggan utanför lägenheten… Med andra ord, i augusti ska man göra så lite man kan. Det räcker med att gå ut för att bli sjöblöt, men, igår var vi som jag sa på en playdejt hos en nästan granne. Vi håller på att planera för en svensk förskola / skola och det ska bli spännande.

Amanda kan gå i preschool vid st Clare, jag är glad att jag har hamnat just där jag hamnat på ön för Camillas barn har gått i samma skola, den ska vara bra och de är ju då framförallt vana vid utländska barn som inte kan engelska, för Amanda pratar bebisspråk nu, egentligen tror jag inte hon pratar bebisspråk utan jag tror hon härmar engelskan så gott hon kan. Vi tränar inte aktivt med henne utan vi har helt enkelt tänkt att det får komma när det kommer. Carl kan några ord på engelska, samma ord som han kan säga på svenska, kan han faktiskt säga på engelska. Blir enkla stavelser som Hi, Bye Bye och sådana grejer men han har faktiskt lärt sig flera ord. Där får man nog mest bromsa lite så han inte glömmer svenskan eftersom jag ändå är lite inne på att flytta hem när barnen blir sju-åtta år och då lär de ju kunna både ock.

Hur som helst. Vi satt och diskuterade fördelarna med en svensk skola respektive maltesisk… Camilla får rätta mig om jag har fel för jag har tidigare hört något helt annat men det här var var Caroline kommit fram till:

– Barnen börjar SKOLAN med läxor vid fem års ålder. Det kan jag känna är lite fel, barn är barn, låt de slippa läxor tills de är sju. Jag tror inte ens Amanda skulle vara mogen att plocka hem en massa böcker fram och tillbaka om ett och ett halvt år typ.

-Religion och historia är helt baserade på Malta och maltesiskt synsätt. Det är kanske inte så konstigt, men jag är inte säker på att jag vill uppfostra mina barn inom den katolska läran, jag vill nog att de ska ha en lika bred syn på religion, både kristendom och andra religioner, som jag fick när jag gick i skolan. Historia känns ju också ur ett perspektiv som att barnen behöver ett litet bredare spektra. Å andra sidan är det ju inte konstigt att man går igenom sitt eget lands historia.

Positivt däremot, och det har jag ju själv i och med att jag har vikarierat i grundskolan, sett, är att Malta är betydligt striktare i skolan, den är inte lika slapphänt, barnen får inte vara bråkiga och de ska lära sig respekt för äldre människor. Detta tycker jag att barnen bör lära sig, även i Sverige. Det är lite tråkigt att Sveriges skola börjar gå neråt, att redan förskolelärare inte vill kränka barnen och så. Naturligtvis ska man inte kränka barnen men man måste få säga till dem ordentligt när de beter sig illa, det får man inte göra i skolan idag. Just det vill man ju i så fall ta med sig in i en svensk skola.

Nåväl, vi sitter i en arbetsgrupp nu och ska ha möte nästa vecka. För alla spelbolag etc blir det nog väldigt bra med en svensk skola för de flesta vill ju locka hit människor i lite äldre målgrupper för att slippa alla festprissar som hänger i Paceville på kvällarna och kommer bakfulla till jobbet på dagarna…

Nåväl, nu har jag svamlat färdigt. Nu ska jag sova. Dagens bild hämtad från underbara Spinola Bay i St Julians… Vi väntar förresten fortfarande på att ni besöker oss, Daniels föräldrar kommer i slutet av augusti, blir de först eller hinner någon annan föra??

DSC_0195

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s