Lugn hemmadag idag…

Det kan man behöva ibland., Ungarna och Daniel har varit i poolen, själv har jag jobbat lite med en text som tog i samarbete med facebook alldeles för lång tid att göra.

Har fått några frågor som jag tänkte kunde vara av allmänintresse, besvarar de här:

Känner ni att Malta är ”hem” nu?

Nej, kan jag inte påstå. Vi har varit här i två veckor och åtminstone jag känner väl mig mer eller mindre som en turist, även om vi ska vara här ett år.

Har det varit svårt so far?

Nej, tycker att vi har fått god hjälp av de flesta här. Daniel har god kontakt med svenskar som vet hur det är att starta företag till exempel, vi fick bra hjälp med att hitta och komma in i lägenheten och har fått god hjälp av flera andra vänner som bosatt sig på Malta. Har, förutom av mäklaren som jag inte kan prisa nog, fått jättebra hjälp av Camilla. Det var mycket på grund av hennes positiva attityd och blogg som slutligen gjorde att vi tog steget… Ni kan läsa hennes blogg HÄR.  Nu har vi börjat att turista färdigt.

Blir ni av med barnbidrag och sådant när ni flyttar?

Generellt sett gäller att man har rätt att ha barnbidrag 3 månader under en utlandsvistelse (skulle tippa på att många bryter mot det, till exempel alla föräldralediga som drar till Thailand hela vintern… Övriga pengar som till exempel föräldrapenning har man rätt att ha kvar ett halvår. Dock studerar ju jag fortfarande i Sverige och då gäller andra regler, så länge jag klarar mina tentor.

Vad ska ni göra på Malta?

Vårt mål är att starta ett bolag inriktning på kommunikation, media och marknadsföring. Där Daniel har säljdelen och jag har resten. Tycker vi har bra planer med bra samarbetspartners men det dröjer dock, på grund av Maltas regler, innan det är igång. Tills dess får vi hitta andra saker att göra. Det löser sig. Jag håller faktiskt på att jobba med en del saker till det redan nu.

Äter barnen nu?

Nja får jag väl säga på den. Vi äter mycket frukt och en hel del onyttiga saker (vissa vill ju få frukt till att vara onyttigt med för mycket socker också, barn behöver dock socker för energi anser jag). Mycket att de inte äter riktigt är nog för att de får så enormt mycket att dricka och helt enkelt dricker sig mätta. Tar nog ett tag innan de kommit in i rutinerna. Kan ju säga att jag inte heller är så matfrisk när det är 40 graders värme ute.

Det mest positiva och negativa så här långt?

Det mest positiva är att det är så skönt att göra något annat. Att det trots allt finns bra skolor och förskolor här och att man helt enkelt får må bättre här än i Sverige. Sverige är ju, tyvärr, byråkratins och jantelagens hemland. Det mest negativa… Tja, långt hem. Och jag gillar när det regnar. Inte som Sveriges ihållande duggregn hela sommaren men jag älskar att ligga och lyssna på regnet när jag ska sova. Det lär jag inte få uppleva här…

Har du bra tips till andra som funderar på att göra samma sak?

Som de flesta andra jag har kontakt med – GÖR DET. Många går i samma hjulspår och vantrivs med sitt liv hemma. Det behöver inte vara så drastiskt att man som vi säljer allt man äger och har, utan det kan räcka med att läsa en distanskurs och vara utomlands under tiden för att få bättre perspektiv på tillvaron… Och just Malta är ett härligt land, man behöver aldrig tjafsa med barnen om overall och ställa klockan en halvtimme tidigare för att få på dem alla kläder som krävs till dagis, man behöver aldrig vara orolig för att de fryser… Bara gå rakt ut på stranden när de behöver göra av med energi…

DSC_0194

Det här är en blåfenad tonfisk. Den lever på 500 meters djup och är fridlyst. Just denna dock hade hittats skadad i bukten där vi bor. Var säkert tio poliser där för att utreda tjyvfisket. Malta vet vad de lägger sina skattepengar på 😛

 

 

2 kommentarer

  1. Tack för så trevlig feedback! Jag älskar att hjälpa till 🙂 :). Angående regnet så kommer du att få lyssna till det i Januari och Februari tillsammans med lite härlig åska ;). Jag älskar också det! Fast inte så många dagar som Sverige har regn hehe

    • Blir nog inte så då heller då vi bor på andra våningen av fem och vi har fönster in mot en gård… Dessvärre… Menmen… Det är sällar man får ta 🙂

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s