Commandern vs start eller inte?!

Jag tror vi alla som åtminstone är det minsta intresserade av hästar, travintresserade eller ej, följt cirkusen om Commander Crowe som var tvåa i Åbys Stora Pris (båda heaten), blev satt på dropp för uttorkning och sedan har det varit ett jädra tjafs huruvida hästen skulle start eller inte på söndag den 30 september.

Nu kommer han inte att komma till start, vilket kanske är lika bra så beslut och regler följs. För naturligtvis ska det svenska reglementet följas, kan man inte detta som tränare får man ”skylla sig själv” om man åker dit för till exempel doping etc.  Det finns dock saker i den här historian som gör det mycket tragiskt att hästen inte fick komma till start på söndag, sedan om det handlar om veterinärens fel, den mänskliga faktorns fel eller något annat fel är relativt oväsentligt.

  • Efter första loppet märktes inget fel på hästen.
  • Efter andra loppet var hästen betydligt sämre, tränare Fabrice Solouy ville då sätta in dropp. Banveterinären vägrade behandla???
  • Solouy valde då att ta med ut sin egna dropputrustning som han hade i lastbilen  (för oss svenskar ter sig detta troligen väldigt konstigt, men det är mycket vanligt på kontinenten att hästar får dropp efter långa transporter, inom alla grenar och det är också godkänt där nere).
  • Det blev ramaskri, detta strider mot det svenska reglementet. Man får inte droppa en häst i samband med tävling.
  • En andra veterinär tillkallades och behandlade hästen.
  • Hästen friskförklarades några timmar senare, stannade kvar för att vila över natten och åkte hem till Frankrike för att få vila några dagar till.
  • Hästen har i Frankrike undersökts av två olika veterinärer med alla provtagningar och är helt friskförklarad.

Det enda fel jag kan se ovan är att tränaren inte kunde de svenska reglerna. Det ska han självklart kunna – Solouy är en ganska van Sverigeresenär och ofta hittar han på något eget, det är inte första gången han kör sitt race men han har dock alltid varit ren från doping i Sverige. Detta torde dock ha gett honom böter bara, som med alla andra som inte följer reglementet ordentligt. Möjligen avstängning, men det beslutet tas i överdomstolen flera dagar efter den aktuella händelsen.

Veterinären däremot, har betett sig riktigt underligt. Först gav han hästen 14 dagars startförbud. För att sedan ge denna 14 dagars anmälningsförbud. Skillnaden mina vänner är att 14 dagars anmälningsförbud helt plötsligt blir 21 dagars startförbud då anmälningarna sker en vecka innan start. Detta med motiveringen ”att alla borde förstå att han menade anmälningsförbud och inte startförbud och att hästen var så dålig så han höll på att dö.”

OM läget var så kritiskt att hästen höll på att dö – då undrar jag – VARFÖR vägrade banveterinären att behandla hästen när tränare och skötare bad om hjälp? Borde han inte ha gjort det då? Och – OM en häst behöver behandlas på plats på en tävlingsdag är det vanliga straffet enligt reglementet 14 dagars STARTförbud, så hur ska då ALLA förstå att just Commander Crowe får 14 dagars ANMÄLNINGSförbud?

Sedan kan man ju diskutera, om hästen nu var så dålig som banveterinären vill påstå, hur kan då den behandlande veterinären friskförklara hästen klockan 22 samma kväll?

Visst kan man tycka att CC fått många tuffa resor och med säkerhet behöver en viloperiod, visst kan man hårddra det till sin spets som Djurens Rätt gör och konstatera att vi inte ska ha hästar för andra skäl än hästarna själva (ja jösses, vem har inte häst för sin egen skull? Jag tror ytterst få har häst för hästens egen skull) men faktum är – det är inte Du som avgör huruvida en häst ska starta eller flyga långt eller vila, det är inte jag heller. Jag förutsätter att en så skicklig tränare som Fabrice Solouy som både är känd för att vara otrevlig och en gris men som alltid har hästarna i ett bra skick – jag FÖRUTSÄTTER att han känner denna häst bättre än vad både Du, Jag och Djurens Rätt gör.

Jag tycker rätt ska vara rätt – jag tycker inte att banveterinären ska få ändra straff (vilket faktiskt var den normala påföljden efter behandling i samband med tävling) på det sättet denna gjorde, jag tycker det är synd – förutsatt att hästen är frisk så klart – att hästen inte kommer till start i storloppet på Valla. Jag tycker framförallt det är synd att en veterinär som från början till och med vägrade att ens behandla hästen kan ändra påföljd för att hästen var i ett så dåligt skick när hästen i själva verket blev helt friskförsklarat efter lite dropp. Uttorkning är inte heller en sjukdom som Djurens Rätt vill ha det till. Hästen sprang inte sjuk, hästen hade druckit dåligt helt enkelt och uttorkning är ett tillstånd. Naturligtvis SKA man inte ställa sig och droppa en häst efter lopp, det ska inte behövas, men att det är en sjukdom är helt fel. Victory Tilly blev förövrigt droppad sju dagar innan han sprang världrekord (men det var inte Åbys banveterinär som dömde ut påföljden då), så får hästarna bara den behandling de ska ha kommer de igen väldigt snabbt.

Men, nu är det som det är. Vi får förhoppningsvis se Commandern i massor av lopp nästa år, så vi ser fram emot det istället.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s